چند سال پیش با جمعی از دانشجویان علاقمند، کاری را شروع کردیم که هدفش، کاستن از رنج کودکان فراموش شده سرزمینمان بود: کودکان کار، کودکان بیسرپرست، کودکان خانوادههای آسیب دیده از اعتیاد و طلاق و فقر و زندان. کودکان بیپناهی که در شرایط سختی به سر میبردند، بیآنکه کوچکترین گناه و تقصیری در گرفتار شدن در این وضعیتهای اسف بار داشته باشند، بیهیچ حق انتخاب.
هر چقدر که پیشتر رفتیم، عزممان را جزمتر کردیم برای بودن در کنار کودکانمان. شدیم خواهران و برادران کمی بزرگترشان، تا شاید جای خالی خواهر و برادر و پدر و مادر گمشدهشان را پر کرده باشیم. که به درس و مشقهایشان برسیم که ....
پنج سالی میشود کارمان را شروع کردهایم. رها و آزاد! و حالا دو سالی میشود که شناسنامهدار شدهایم: موسسه توانمندسازی کودکان ستاک.
دربارۀ ستاک:
موسسۀ توانمندسازی کودکان «ستاک» یک سازمان غیردولتی مردمنهاد است که در موضوع آسیبهای اجتماعی با همراهی بیش از 220 نفر از داوطلبان جوان، در زمینه ارائۀ خدمات به کودکان بیسرپرست، بدسرپرست، کودکان کار و کودکان نیازمندِ حمایت، فعالیت میکند و برنامههایی برای توانمندسازی اجتماعی، شغلی، آموزش و سلامت فرزندان تحت پوشش طراحی و اجرا کرده است. آموزشهای درسی و کمکدرسی برای کودکان نیازمند، برگزاری اردوهای تفریحی و فراغتی، آموزش مهارتهای حرفهای و کارافرینی، ارائۀ خدمات پزشکی، آموزش سبک زندگی سلامت محور و برگزاری دورههای افزایش مهارتهای اجتماعی از یکسو و جذب، ساماندهی و آموزش بیش از 220 داوطلب از جمله این دستاوردها بوده است. هدف این مؤسسه، «توانمندسازی کودکان بیسرپرست، بدسرپرست و نیازمند حمایت» است که از راههای زیر دنبال میشود:
1. برنامههای آموزشی و کمکآموزشی برای کودکان
کودکان آسیبدیده یا در معرض آسیب، به خاطر شرایط متفاوتی که بر وضعیت زندگیشان حاکم میشود، ممکن است دچار مشکلاتی در فرایند آموزش شوند. مسائل این کودکان متناسب با وضعیتی که دچار آن شدهاند، متفاوت است.
در سطح عام، اغلب این کودکان که شرایط معمولی آموزشی در مدرسه را سپری میکنند، در خانواده و یا پانسیون، از دسترسی به کسانی که بتوانند مشکلات درسیشان را برطرف کنند و یا میزان تسلطشان بر مطالب را بیازمایند -کاری که عموماً توسط والدین و یا خواهر و برادر بزرگتر در خانوادۀ نرمال انجام میپذیرد- محروم هستند. در موارد خاص، وقتی خانواده به دلایلی همانند طلاق یا مرگ والدین دچار بحران یا تنش میشود، کودکان از آسیبپذیرترین افراد هستند. تغییر محل محل آموزش، فاصله افتادن در فرآیند آموزش، از دست دادن تمرکز و انگیزه و عقبافتادگیهای تحصیلی، از جمله آثار ناشی از این تنشها هستند.
«ستاک» متناسب با شرایطی که این کودکان با آن مواجه میشوند، برنامههای متنوعی با هدف بهبود کیفیت تحصیلی و ارائۀ خدمات کمکآموزشی طراحی و اجرا میکند.
آموزش بیش از 220 داوطلب و ارائه خدمات آموزشی به فرزندان تحت پوشش بهزیستی در مراکز: موسسۀ مهر طه، موسسۀ بشیر هدایت الهی، بنیاد خیریۀ کلبه یاس، موسسۀ طلیعه مهر طه، موسسۀ ارتقاء کیفیت زندگی زنان آتنا و ... آموزش بیش از هفتاد نفر از کودکان محله اسلام آباد کرج در مسجد امام حسن (ع) زورآباد از جمله فعالیتهای ستاک در سالهای اخیر بوده است.
2. برنامههای ارتقاء بهداشت و سلامت کودکان
بسیاری از کودکان آسیبدیده یا در معرض آسیب، متعلق به طبقهای از جامعه هستند که توانایی مالی لازم برای تأمین هزینههای سلامت یا سرمایۀ فرهنگی لازم برای طراحی سبک زندگی سلامتمحور را دارا نیستند. این موضوع نه تنها در دوران کودکی آنها را متحمل آسیبها و در مواردی معلولیت حرکتی یا روانی میکند، بلکه اثرات آن در زندگی اجتماعی آتیشان نیز دیده میشود و فعالیتهای معیشتی و اجتماعیشان را مختل میکند.
«ستاک» با طراحی برنامههایی در این حوزه، برای ارائۀ خدمات بهداشتی، تشخیصی و درمانی به گروه هدف، به منظور ارتقای سلامت جسمی و روانی کودکان، در چهار محور زیر فعالیت میکند:
1- ارائۀ خدمات پیشگیری و مراقبتی در قالب اجرای برنامۀ آموزش سلامت
2- انجام معاینات دورهای و غربالگری متناسب با گروههای خطر
3- پیگیری و تسهیل ارائۀ خدمات درمانی مورد نیاز مددجویان با انعقاد تفاهمنامههای همکاری با مراکز درمانی
4- ساماندهی گروههای داوطلب ارائۀ خدمات در حوزۀ سلامت و تسهیل دسترسی داوطلبان به کودکان جامعۀ هدف.
3. برنامههای ارتقاء مهارتهای اجتماعی کودکان
کودکان متأثر از نابسامانیهای خانوادگی و کودکانی که به علت فقدان خانواده در مراکز شبانهروزی به سر میبرند، فرآیند جامعهپذیری متفاوتی را پشت سر میگذارند. محدود بودن ارتباطات از یک سو و درگیر شدن در ارتباطات آسیبآفرین، اغلب، یادگیری مهارتهای اجتماعی در این گونه کودکان را مختل و یا خاص میکند.
تقویت مهارتهای اجتماعی از قبیل مهارتهای خلق و حفظ ارتباط و تعامل با افراد و جامعه، و طراحی و اجرای برنامههای فراغتی و ورزشی با تاکید بر ورزشهای مهارتی و حرفهای از جمله برنامههای مورد تأکید «ستاک» است. برگزاری بیش از صد کارگاه در حوزه ارتقاء مهارت های اجتماعی در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی از جمله مهمترین فعالیتهای این کمیته بوده است.
4. برنامههای حرفهآموزی، مهارتهای شغلی و کارآفرینی
برنامههای حرفهآموزی، مهارتهای شغلی و کارآفرینی با رویکرد مهارتافزایی کودکان با توجه شرایط سنی، موقعیت اجتماعی، سطح علمی و توانایی فردی، در راستای افزایش مهارتها برای ورود به جامعه و افزایش مهارتهای شغلی برای ایجاد کسب و کار سالم و مورد نیاز جامعه در نظر گرفته شده است. پارامترهای گوناگونی در تعیین کودکان هدف، مورد توجه است که میتوان نسبت به شرایط هر گروه از کودکان، برنامۀ مناسب برای آن گروه را انتخاب کرد.
اگرچه رویکرد کلی «ستاک» بر تلاش در جهت ممنوعیت کار کودکان است، اما تا نیل به این هدف، کودکان مجبور به کار، نیازمند شغلی سالم و مورد پذیرش جامعه هستند که با یادگیری حرفه و مهارت شغلی مناسب و مورد نیاز بازار، بتوانند در ایجاد شغلی متناسب با شرایط سنی و دارای توجیه اقتصادی برای خود گام بردارند. برنامههای این حوزه، با چنین رویکردی طراحی و اجرا میشود.
برای سیل اخیر، چه میکنیم؟
بر اساس اطلاعاتی که از همراهانمان در مناطق سیل زده به دست آوردهایم، اصلیترین نیازهای کودکان شیر خشک، پوشک و داروست. یک کودک در هفته به دو قوطی شیرخشک نیاز دارد. با قیمت 26 هزار تومان به ازای یک قوطی شیرخشک، برای تامین هزینۀ یک ماه شیر خشک یک کودک به 208 هزار تومان نیاز داریم. همچنین برای تامین پوشک کودکان که به طور میانگین هر دو هفته یک بسته از آن را مصرف میکنند، به ازای هر کودک در ماه به 90 هزار تومان نیاز داریم. (قیمت هر بسته پوشک 45 هزار تومان است.)
همچنین داروهای مورد نیاز مناطق سیلزده برای کودکان داروهای مربوط به اسهال کودکان، تببُر، مُسکن و ... است که باید هرچه سریعتر خریداری و به این مناطق ارسال شود.
شما میتوانید با همراهی در این کمپین به خرید اقلام بالا و رسیدن آن به مناطق سیل زده کمک کنید. به محض تکمیل کمپین کراودفاندینگ ما خرید پوشک، شیر خشک و دارو را آغاز خواهیم کرد و شما را در جریان پیش رفت هر مرحله از کار خواهیم گذاشت. همراهی شما میتواند با خرید یکی از بسته های مشخص شده یا حمایت به میزان دلخواه باشد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
0 دیدگاه